بالا رفتن فشار خون بیش از اندازه طبیعی آن را فشار خون بالا می نامند. اما فشار خون چیست؟ خون یک محیط سیال است – یک سیستم بافتی حیاتی همراه با اجزای سلولی معین که وظایف ویژه ای دارند. دسته معینی از این سلول ها اکسیژن و سایر مواد مغذی لازم را به سلول های بدن (چه دور و چه نزدیک) حمل می کنند. دسته دیگری مواظب دفاع و ایمنی در برابر عفونت ها هستند. در همین حال تعداد دیگری این اطمینان را فراهم می کنند که خونریزی به موقع کنترل می شود و شخص آن قدر خون از بدنش نمی رود تا بمیرد. به منظور حمل این خون به مقصدی که دارد، عروق خونی وجود دارند و فشاری که توسط جریان خون به دیواره عروق و در طول زمانی که حمل می شود وارد می گردد را فشار خون می نامند. این فشار از طریق نیروی انقباضی ایجاد می شود که ماهیچه قلب اعمال می کند تا خون را از قلب به بیرون پمپ می کند. خاصیت ارتجاعی دیواره عروق حمله بی امان فشارخون را تحمل می کند. فشارخون از طریق نیروی انقباضی ماهیچه قلب، مقاومت یا ارتجاع پذیری دیواره عروق، مقدار خونی که از قلب به درون عروق پمپ می شود و بالاخره چسبندگی خون تعیین می شود. این عامل آخر به محتوای سلولی یا مایع خون بستگی دارد که حجم خون را تشکیل می دهد.
وظیفه تنظیم و یا حفظ فشارخون طبیعی برعهده مرکزی در مغز است که این مرکز برخی از وظایف بیوشیمیایی حیاتی کلیه ها و ورودی هورمون های مترشحه از غدد فوق کلیوی را انجام می دهد. غدد فوق کلیوی غددی درون ریز هستند که درست روی کلیه ها قرار گرفته اند. این غدد موجودی آب و نمک در بدن را تنظیم می کنند.
علت ها و علایم :
رژیم غذایی نادرست، سیگار کشیدن، نوسانات هیجانی، اضطراب و استرس عواملی هستند که اغلب اوقات رابطه مستقیمی با فشارخون دارند. انعطاف پذیری دیواره های عروق خونی با افزایش سن و تجمع بعضی رسوبات روی پوشش داخلی این عروق، کاهش می یابد. این رسوبات اجزای سلولی فرسوده و انواع خاصی از کلسترول هستند. بنا به برخی دلایلی که کاملا فهمیده نشده است برخی افراد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری هستند. این افراد به صورت ارثی نوعی اختلال خاص در سوخت و سازچربی ها دارند.
بالا بودن فشارخون معمولا در مراحل اولیه تشخیص داده نمی شود. این بیماری اغلب اوقات در خلال یک معاینه پزشکی که به دلایلی دیگر صورت می گیرد به صورت تصادفی کشف می شود. منتهی سردردها، خستگی، خون دماغ شدن ها، تنگی نفس، بادکردن پاها، افزایش ضربان قلب و عصبی شدن علایمی هستند دال بر نیاز به بررسی زود هنگام فشارخون واقعی، مکمل ها یا محدودیت های تغذیه ای می تواند به کنترل فشارخون کمک کند.
درمان ها:
- یک فنجان آب را با یک قاشق چایخوری از پودر برگ خیارهندی خشک شده بجوشانید. آن را سرد و صاف کرده و در روز 3 بار بنوشید. برگ های درخت خیارهندی را می توان خشک کرد و آسیاب کرد تا به یک پودر نرم تبدیل شود و آن را در یک ظرف خشک نگهداری کرد. ماده موثر فعال موجود در این پودر دارای خواص مدر است که به تنظیم کردن حجم خون و در نتیجه تنظیم فشارخون کمک می کند.
- برای درست کردن یک داروی دیگر، با یک قاشق چایخوری از پودر دانه زیره که به نرمی آسیاب شده است، کمی پودر چوب صندل، دو قاشق غذاخوری شیره نارگیل و دو قاشق غذاخوری شیره تازه یک خمیر تهیه کنید. این مواد را خوب با هم مخلوط کنید و به آن شکر اضافه کنید تا طعم بگیرد. اگر مایلید که شیره نارگیل بیشتری را به این مخلوط بیفزایید می توانید این کار را انجام دهید. این مخلوط بایستی به مدت یک هفته تا 10 روز به هنگام صبح خورده شود. این دارو خاصیت ضد استرس و سازگار سازی داشته و علاوه بر آن یک مدر است.
- به مقدار مساوی از رازیانه، زیره و یک حبه کوچک قند را آسیاب کنید و هر صبح و شب بعد از غذا یک قاشق چایخوری از این مخلوط را بخورید. این مخلوط مقدار زیادی فیبر دارد که به برطرف کردن کلسترول بد کمک می کند و همچنین یک ترکیب ضد نفخ ومدر است. این درمان ویژه در فشارخون بالا در زمان حاملگی مفید است.
- یک قاشق غذاخوری از آب انگورهندی و یا معمولی که با عسل شیرین شده و هنگام صبح یکبار خورده شود و نصف قاشق چایخوری از پودر خشک شده آن که هنگام خواب با آب گرم خورده شود میزان کلسترول بد (LDL) را کاهش می دهد. کلسترول LDL در بوجود آمدن تغییرات مربوط به تصلب شرائین و رسوب کردن کلسترول در دیواره های داخلی عروق خونی، نقش اساسی دارد.
- یک لیوان آب پرتغال یا آب انگور تازه یا آب سبزیجات خام که از هویج یا اسفناج و یا مخلوطی از هر دو تهیه شده، بی نهایت مفید است. این آب میوه ها سرشار از بتا – کاروتن، ویتامین C و پتاسیم هستند که همگی در پایین آوردن فشارخون مفید می باشند.
نکته : احتیاط کنید! افرادی که فشارخون بالا همراه با اختلالات کلیوی دارند باید از تمام این مواد پرهیز کنند چون مقادیر پتاسیم آنها برای اعمال کلیوی که دچار نقص شده اند کشنده می باشد.
- نصف قاشق چایخوری از مغز تخم هندوانه که با نصف قاشق چایخوری تخم خشخاش مخلوط شده و با هم آسیاب شوند و به مدت یکماه هر صبح و شب خورده شود، فشارخون را پایین می آورد. این تخم ها آری از سدیم و پتاسیم هستند.
- جوشانده ای از یک قاشق غذاخوری تخم گشنیز با یک لیوان آب که آب جوشانده نصف شود، صاف گردیده و روزانه دوبار خورده شود یک مدر خوب و نیز یک پایین آورنده کلسترول است ( تخم گشنیز مقدار پتاسیم خیلی پایینی دارد).
- یک رژیم غذایی کم چربی که به لحاظ مصرف چربی های حیوانی، قند، نمک، آرد تصفیه شده نان سفید و غذاهای فرآوری شده کاملا محدودیت داشته باشد به پایین آوردن فشارخون بالا کمک می کند. افزایش فیبر در رِژیم غذایی، خوردن غلات با دانه کامل، مصرف سیب زمینی، آووکادو، گوجه فرنگی و باقلای استوایی در رژِیم غذایی منبع سرشاری از پتاسیم برای بدن می باشد. خوردن شیر و ماست کم چربی، پنیر دلمه، کنجد، اسفناج، کلم برکلی و نخود موجب رسیدن مقدار کافی کلسیم به بدن برای تنظیم الکترولیت ها در سطح تعادل بیوشیمیایی سلولی می شود.
- ریشه گیاه ریحان را بشویید، خشک و به پودر تبدیل کنید. آن را از درون یک پارچه مخمل صاف کنید و در یک ظرف خشک نگهداری کنید. اگر دوبار در روز کمی از این پودر را با نصف قاشق چایخوری عسل بخورید به تنظیم فشارخون بالا کمک می کند. ریحان دارای خواص ضد استرس بوده و از طریق موازنه کردن چربی، خون را تصفیه کرده و به عنوان یک مدر نیز عمل می کند.
نکته ی مهم که شما کاربران سایت کپه داغ باید به آن توجه کنید این است که خوردن مستمر و زیاد ریحان تعداد اسپرم ها را کاهش می دهد. همچنین خواص سقط کنندگی نیز دارد.
- شکل متفاوت دیگری از درمان فوق عبارت است از مخلوط نصف قاشق چایخوری از هر کدام از این مواد : رازیانه، زیره و شکر آنها را با هم آسیاب کنید. دوبار در روز با نصف فنجان آب آن را بخورید. این مخلوط دارای خواص آرام کننده و همچنین مدر است. ضمنا مقدار زیادی فیبر هم دارد که چربیها را تنظیم می کند. این مخلوط به ویژه برای فشارخون بالا ناشی از حاملگی توصیه می شود.
- یک نوشیدنی گیاهی که پخته نمی شود از نصف قاشق چایخوری پودر نرم زیره، دو قاشق چایخوری شیر، دو قاشق غذاخوری شیر نارگیل ونصف قاشق چایخوری از خمیر چوب صندل درست می شود که با هم مخلوط شده است. آن را به مدت یک هفته تا 10 روز و 2 بار در روز بنوشید. این مخلوط دارای خواص از بین برنده استرس و آرام کننده است.
- آب لیموی تازه با گرم و عسل در صبح نیز یک درمان دیگر است.
نکته: تمامی موارد فوق به عنوان درمان های مکمل برای فشارخون بالا بسیار مفید هستند اما در صورتی که بیمار اختلالات کلیوی داشته باشد توصیه نمی شوند. مشکلات کلیوی مستلزم پایین آوردن میزان پتاسیم در رژیم غذایی است و قشارخون بالا نیز نیازمند کم کردن میزان مصرف سدیم (نمک) می باشد.
درمان هایی که در زیر ارائه می شوند پتاسیم و سدیم کمی دارند و میزان کلسترول را نیز پایین می آورند:
- نصف قاشق چایخوری از پودر سیر خشک و یا خوردن دو حبه سیر در روز و هنگام صبح، فشارخون را پایین می آورد. حبه های سیر باید به مدت یک ساعت در شیر تازه خیسانده شوند ( تنها کافی است که شیر
روی آنها را بپوشاند). حبه ها را می توان جوید و یا فقط قورت داد که انجام دادن آن بسیار آسانتر است. منتهی افرادی که معده ضعیف دارند یا افرادی که مستعد به بالا بودن اسید معده، سوزش معده و یا زخم معده هستند باید از این درمان پرطرفدار خودداری کنند.
- جوشانده ای از یک قاشق غذاخوری تخم گشنیز با یک لیوان آب که نصف آن آب جوشیده شده صاف گردیده و روزانه دوبار خورده شود یک مدر خوب و نیز یک کاهنده کلسترول است.
- یک قاشق چایخوری از زیره پودر شده را با یک قاشق چایخوری از عصاره زنجبیل تازه و یک قاشق چایخوری عسل با هم مخلوط کنید و روزانه یک بار بخورید تا فشارخون بالا، پایین بیاید.
- به یک فنجان لخته پنیر یک پیاز خام متوسط ورق شده، مقداری پودر زردچوبه و یک حبه سیر تازه که کمی سرخ و قطعه قطعه شده است اضافه کنید. این مخلوط برای پایین آوردن فشارخون و به ویژه برای افرادی که چربی خون بالا دارند، مفید است. پیاز و سیر هر دو
میزان چربی خون را پایین می آورند. در این مخلوط فقط لخته پنیر کمی سدسم و پتاسیم دارد و حال آنکه پیاز و سیر اصلا ندارند. جویدن برگ های جعفری بعد از خوردن سیر بوی سیر را در تنفس از بین می برد.
- خوردن یک قاشق چایخوری از شیره برگ گیاه گز روغنی زرد و تازه بعد از غذا درمانی برای پایین آوردن فشارخون است که کمتر شناخته شده است. یک راه برای خوشمزه کردن آن خوردن آن به عنوان یک چاشنی تند است. یک مشت از برگ های تازه گز روغنی که خوب شسته شده است را همراه با یک پیاز متوسط، یک تکه 5/1 سانتیمتری زنجبیل ویک تکه 5/2 سانتیمتری از تمبرهندی (بدون هسته) با نمک و فلفل سبز به عنوان طعم دهنده آسیاب کنید تا به یک خمیر نرم تبدیل شود. این مخلوط سرشار از آنتی اکسیدان و بتاکارتن است که رادیکال های آزاد را خنثی می کند.
منبع: دانشنامه درمان های طبیعی /دکتر پی.اس.فادکه