خواص عسل

عسل ماده ی غذایی طبیعی و شگفت انگیز

فرآوری عسل در بین تولید کنندگان عسل بسیار متفاوت است. دانستن اینکه عسل چگونه جمع آوری و بسته بندی می شود به شما کمک می کند تا بهترین عسل را برای خود و خانواده تان انتخاب کنید.

عسل با برچسب های مختلف بسته بندی و به فروش می رسد. دانستن یکسری اصطلاحات شما را در انتخاب آگاهانه و براساس اطلاعات راهنمایی می کند. خواص درمانی عسل بر حسب نوع گل مورد استفاده زنبورها متفاوت است. بنابرایم مهم است که انتخاب براساس شناخت باشد. فقط عسل خالص و عاری از تقلب می تواند ویژگی های شفابخش عسل را تامین نماید.

عسل غذای سحرآمیز طبیعی

اگر شما تازه شروع به کشف عسل کرده اید یا به جهت حفظ سلامتی آغاز به مصرف آن نموده اید ممکن است در مورد انواع و مارک های تجاری عسل موجود در بازار تردید هایی داشته باشید و از خود بپرسید چه نوع عسلی از همه بهتر است؟ چه عسلی بیشترین مزایا را برای تندرستی (سلامتی) در بر دارد؟ آیا عسل های بومی مزیت خاصی دارند؟

پاسخ به این پرسش ها مستلزم آن است که شرح مختصری را در مورد فرآوری عسل بدهیم و بعد واژه های محدودی را در مورد انواع عسل که امروزه به فروش می رسد توضیح دهیم.

فرآوری عسل

فرآیند استخراج عسل از کندو و بسته بندی آن در ظروف بین تولید کنندگان عسل بسیار متفاوت است. زنبورداران غیر حرفه ای افرادی هستند که تنها چند کلنی را نگهداری می کنند و ممکن است عسل خودشان را سالی یک بار برداشت کنند. آنها قاب های عسل را از کندو بر می دارند، درپوش های مومی را جدا می کنند و عسل را توسط دستگاه اکستراکتور جدا می کنند (یک سانتریفوژ که قاب های عسل را می چرخاند و عسل را خارج می کند). عسل در سطل زیر دستگاه جمع آوری می شود و ممکن است از سوراخ های ریز یا فیلتری فلزی عبور داده شود تا اشیای خارجی، موم و مواد دیگری که در حین خارج کردن عسل از قاب ها وارد عسل شده اند از آن جدا شوند. بعضی مواقع عسل را کمی گرم می کنند تا پر کردن ظروف کوچک راحت تر باشد.

تولید کنندگان تجاری عسل چند صد یا چندین هزار کلنی دارند. بیشتر عملیات اسخراج عسل برای تولید کنندگان تجاری عسل بوسیله ماشین انجام می گیرد. طبقات حاوی عسل از زنبورستان های مختل جمع آوری و به کارگاه استخراج عسل آورده می شوند. شان های عسل را از کندوها بوسیله ی ماشین های خودکار جدا می کنند که درپوش های مومی را از روی شان ها بر می دارند، شان ها را در اکستراکتور بزرگی قرار می دهند و آنها را می چرخانند. عسل جمع آوری شده، از صافی عبور داده می شود و به داخل تانک بزرگی پمپاژ و در آنجا نگهداری می شود تا این که به داخل بشکه های 220 لیتری پمپاژ، مهر و موم و تا موقع فروش ذخیره و نگهداری شود و در مراحل بعدی فرآوری گردد. بسته به دما و طول مدت نگه داری در بشکه ها، تا موقعی که عسل فرآوری و بسته بندی شود، شکرک می زنند و کاملا جامد می شود. عسل را می توان در ظروف سر بسته به مدت نامحدود نگه داری کرد، خراب هم نمی شود. تعدادی از تولید کنندگان تجاری عسل میلیون ها کیلو عسل را از سالی تا سال دیگر در انبارهای خودشان ذخیره می کنند.

اصطلاحات عسل ( واژه های عسل)

عسل با برچسب های زیادی بسته بندی و فروخته می شود که اصطلاحات روی آن کاملا شناخته شده نیستند. در ادامه شرح این واژه ها آورده شده است تا اطلاعاتی در اختیار خریدار قرار دهد به طوری که بتواند آگاهانه در مورد آن و مزایای آن نسبت به دیگر انواع عسل تصمیم گیری کند.

عسل خام :

عسلی که حرارت ندیده و یا با خاک دیاتومه مخلوط نشده و از سوراخ های ریز صافی عبور نکرده است. عسل خام عسلی خالص است، چیزی به آن اضافه و یا از آن جدا نشده است.

عسل شان :

عسلی که با تکه ای از شان بسته بندی شده است. شان مومی از داخل قاب جدا شده و به قطعات کوچک بریده شده و داخل ظرف و یا شیشه عسل ریخته می شود. این عمل باعث خرابی شان عسل می شود. این عمل باعث خرابی شان عسل می شود و به سبب اینکه شان مومی قابل استفاده مجدد نیست، این نوع عسل خیلی گران تر فروخته می شود. بعضی از شان های عسل مستقیما توسط زنبورهای عسل در قطعات گرد 170 تا 225 گرمی تهیه و به همین شکل فروخته می شوند تا توسط زنبورهای عسل بافته شده و با عسل پر شوند. این روش تولید عسل شان به صورت طبیعی و خودکار است. خیلی از مردم عسل شان را ترجیح می دهند و از آن برای مالیدن روی نان تست استفاده می کنند.

عسل شکرک زده یا رس کرده :

عسلی که قندهای آن بعد از مدتی متبلور شده و شکرک می زنند. در این صورت عسل غلیظ و تقریبا جامد می شود. این عسل به چیز بدی تبدیل نشده و نباید دور ریخته شود. تنها آن را داخل ظرف آب گرم قرار دهید و به آن حرارت دهید، البته طوری که دمای آن از 43 درجه سانتی گراد بالاتر نرود و تا زمانی که عسل به حالت مایع درآید.

عسل کرمی :

این عسل از بهم زدن عسل شکرک زده تا رسیدن به شکل یکنواخت به دست می آید. برای عمل آوری عسل کرمی نیاز است ابتدا به عسل مایع حرارت داده شود تا همه ی کریستال های بزرگ موجود در عسل محو گردند. سپس دانه های کوچک عسل شکرک زده به این عسل اضافه شود و عسل هم زده شود تا اینکه به طور یکنواخت در ظرف شکرک بزند. میوه یا دیگر مواد طعم زا را می توان به این عسل اضافه کرد تا عسل کرمی طعم دار تهیه شود. سپس عسل کرمی تهیه شده در ظروف پلاستیکی یا شیشه ای قرار می گیرد و برای فروش برچسب می خورد.

در اروپا، عسل کرمی توسط خیلی از مصرف کنندگان عسل ترجیح داده می شود. طول عمر این نوع بیشتر است زیرا اگر در جای خنک نگه داری شود، شکرک نمی زند و آبکی هم نخواهد شد.

عسل مخلوط :

عسلی که از چند منبع جمع آوری شده و قبل از بسته بندی یا ریختن در شیشه مخلوط شده باشد. عسل مخلوط ممکن است از چند منبع داخلی یا چند کشور خارجی تهیه شده باشد و نیازی نیست که روی برچسب اشاره شود که عسل مخلوط از چند منبع متفاوت تهیه شده است. همچنین در آمریکا نیازی نیست نام کشور صادر کننده عسل روی برچسب آن آورده شود. بنابراین عسلی که تحت نام تجاری آمریکا توسط چندین شرمت بزرگ بسته بندی عسل فرآوری و فروخته می شود عسلی است که ممکن است از چندین منبع تهیه شده باشد.

عسل خالص :

به طور کلی به عسلی اطلاق می شود که چیزی به آن اضافه نشده باشد. اگر چه، هدف این مقاله این نیست که این افسانه را جاودانه کند که عسل ماده ای فوق العاده خالص است. همه ی عسل های طبیعی حاوی مقدار کمی از مواد خارجی کمیاب یا آلاینده هستند این مواد کمیاب ممکن است شامل باقیمانده آفت کش ها، آنتی بیوتیک ها، مواد شیمیایی ضد کنه یا دیگر موادی باشد که زنبور عسل با آنها در حین جمع آوری عسل و گرده گل تماس پیدا می کند. از آنجا که در حال حاضر اجباری برای آزمایش مواد آلاینده ی عسل در آمریکا وجود ندارد، اطلاعات درباره میزان کم این مواد که ممکن است در عسل پیدا شود یا پیدا نشود به آسانی در دسترس نیست.

عسل ارگانیک :

این نوع عسل در آمریکا و در همه ی جای جهان به فروش می رسد اما بیشتر آن عسل وارداتی است. زنبورعسل در مواردی که منبع شهد نزدیک باشد بیش از 3 کیلومتر برای جمع آوری شهد پرواز نمی کند و مناطق کمی در آمریکا هست که در آنجا شکوفه های تولید کننده شهد در معرض مواد شیمیایی صنعتی یا کشاورزی نباشند.

عسل حرارت دیده :

حرارت دادن عسل برای بسته بندی و بطری کردن آن جهت کاهش سیالیت آن است. همچنین به آن اجازه می دهد تا از صافی یا منافذ عبور کند و مواد زائد آن جدا شود. بیشتر بسته بندی کنندگان عسل آن را از 60 تا 70 درجه سانتی گراد حرارت می دهند تا هر گونه شکرک موجود را حل کنند و طول عمر آن را افزایش دهند. حرارت دادن عسل بیش از 70 درجه سانتی گراد به مدت طولانی خواص و رنگ آن را تغییر می دهد. حررات دادن عسل همچنین میزان متیل گلی اکسال موجود در آن را افزایش می دهد. حرارت دادن عسل ممکن است چند نوع آنزیم ناپایدار موجود در عسل را نیز از بین ببرد.

عسل صاف شده:

این نوع عسل از الک فلزی با سوراخ های ریز عبور داده شده تا موم و مواد دیگر موجود در آن جدا شود.عسل صاف شده یکی از انواع رسمی عسل استخراج شده است که تحت نام نشان استاندرد USDA مشخص می شود.

منبع : کتاب انقلاب عسل

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *