شکی نیست که مهمترین نعمتی که خدا به انسان داده سلامتی است. ما هرکاری انجام میدهیم برای رسیدن به سلامتی بیشتر است. عسل به عنوان یک ماده شگفت انگیز برای سلامتی شناخته می شود. 18 تا 19 درصد عسل طبیعی،آب و مابقی آن مواد جامد است که مجموعا از عسل یک ماده نیمه سیال و بسیار غلیظ می سازد.
بخش جامد عسل شامل دو قند گلوکز و فروکتوز به مقدار تقریبا مساوی است و درصد جزیی از آن شامل سایر مواد غذایی ،از جمله سایر قندها ،پروتئین ها ،اسیدهای آمینه،چربی ها،موادمعدنی،ویتامین ها ،آنزیم ها،آنتی بیوتیک ها ،مواد ضداکسایش و…است. بنابراین عسل با خواصی که قبلا برای آن به طور مشروح ذکر شده ،علاوه بر تامین موادغذایی مورد نیاز بدن و قدرت انجام واکنش های ارزشمند در بدن ،توسط آنتی بیوتیک هایش قادربه ایفای نقش به عنوان یک ماده ضدمیکروب است که در یک جمع بندی می توانیم به آن(لقب هم غذا – هم دارو ) را بدهیم .بنابراین در گذشته، کسانی که از عسل به عنوان یک مکمل غذایی روزمره استفاده می کردند،هم دچار سوء تغذیه نمی شدند و هم قادر به دفع برخی از تهاجمات میکروبی بیماری زا بودند وبه طور میانگین طول عمربیشتری داشتند .به همین دلیل به کرات و در نوشته های مختلف ذکر شده است که زنبورداران به علت مصرف روزمره عسل، معمولا از بقیه افراد جامعه کمتر مریض می شوند و طول عمر بیشتری داشته اند.به طور کلی می توان اذعان داشت که با توجه به جمیع خواص غذایی و دارویی عسل ،چنانچه این غذای ارزشمندبه طور روزمره و به مقدار 2 تا 3 قاشق چایخوری مصرف شود ،اشخاص کمتر در معرض سوء تغذیه قرار می گیرند . لذا کاملا مورد تایید است که این گونه افراد عمری طولانی تر از میانگین مردم داشته باشند.همچنین است که عسل،شیروعسل و سایر معجون های عسل ،در صورت مصرف روزمره و عدم زیاده روی ،باعث ایجاد نشاط و انرژی می شوند وشخص نسبتا سالم تر به زندگی ادامه خواهد داد.
علی رغم کاهش قدرت تحمل گلوکز در سنین پیری ،افراد سالمند قابلیت تحمل فروکتوز را حفظ می کنند .بنابراین چون تقریبا نیمی از قند عسل فروکتوز است ،مصرف عسل تحت نظر پزشک ممکن است بلامانع باشد.
دکتر پارهون یونانی از مخلوط عسل و خمیر مایه به نسبت 1:1یا دو قسمت خمیر مایه و یک قسمت عسل به عنوان یک غذای رژیمی نافع برای سنین مختلف به خصوص سنین پیری یاد کرده است. لذا به سالخوردگان توصیه می شود از خوردن ساکارز (قند یا شکر معمولی به شدت پرهیز کنند و به جای قند از عسل استفاده کنند.) به طور کلی در بیشتر مواردی که از قند و شکر استفاده می شود ،می توان از عسل استفاده کرد . در واقع عسل هم شیرینی ایجاد می کند ،هم طیف بسیار وسیعی از مواد غذایی را تامین می کند ،و هم به عنوان یک داروی ضد میکروب و تنظیم کننده ی کمبود های غذایی مطرح است .
نکته: خوردن عسل ؛ مخلوط عسل و شیر و یا مخلوط عسل ،شیر ،زرده ی تخم مرغ و آب میوه به عنوان غذاهایی فوق العاده مقوی و مغذی می تواند در دوره نقاهت هر بیماری ،به خصوص 5 روز قبل تا مدتی از زایمان ،اثر سودمندی به بار آورد .