سوالی که شاید برای اغلب مصرف کنندگان پیش بیاید این است که عسل و دیگر فرآورده های زنبورعسل را از کجا و چه اشخاصی تهیه کنند که از طبیعی بودن آن مطمئن باشند. در این مقاله سعی کردیم بخشی از ابهامات مدنظر شما مصرف کنندگان عزیز را رفع کنیم. در تعریف عسل طبیعی باید بگوییم که شهدی که از نوشجای گل تراوش می شود و زنبور عسل آن را جمع آوری و به درون کیسه عسلی خود منتقل و درون کند و منتقل می کند. و شبانه با افزودن مقداری آنزیم و دیگر ترکیبات اختصاصی مختص به خود که یک آزمایشگاه شیمی است تبدیل به شهد شفا بخش می شود این تعریف کلی و مختصر از فرآیند تولید عسل است .
و اینکه چگونه باید عسل سالم منظور هم ارگانیک و هم طبیعی تهیه کنیم لذا پاک بودن عسل از منابع شیمیایی و غیر ارگانیک مهم تر از طبیعی بودن آن است زیرا بعضی وقتها محصول آغشته به سموم شیمیایی کشاورزی و یا آفت کش های کندو است که عسل اگر از بهترین گیاه دنیا هم تولید شده باشد فایده ای برای مصرف کننده در بر ندارد زیرا سلامت فرد را به خطر می اندازد. پس ارگانیک بودن عسل نیز در کنار طبیعی بودن آن خیلی مهم است.
همیشه از تولید کننده عسل سالم و ارگانیک را بخواهید و از خرید عسل های ارزان قیمت خودداری کنید که پول به شکر داده اید و می توانید آن را به عنوان یک شیرین کننده جایگزین شکر به جای عسل طبیعی استفاده کنید. البته اگر بدانید که عسل شکری باشد و دست ساز نباشد زیرا عسل شکری نیز ارجح تر است زیرا زنبور به آن نیز آنزیم خود را اضافه کرده پس قطعا حداقل خواص را دارد و تنها فرق آن با عسل طبیعی در این است که شهد گیاهی محصولش عسل شفابخش است و شهد شکر نتیجه اش افزایش قندخون و ابتلاء به امراض دیگر است.
نشانه های عسل طبیعی :
1- عسل طبیعی هر منطقه با توجه به پوشش گیاهی عطر و طعم مختص خود را دارد .
2- عسل طبیعی بعد از مدتی کریستالیزه یا شکرک زده می شود.
3- خواص عسل طبیعی همیشه به عنوان یک ماده شفابخش پایدار باقی می ماند و عطر و مزه دلنشین خود را از دست نمی دهد.
4- عسل های اختصاصی به هر گیاه مثلا مرکبات (بهارنارنج) طعم مختص به خود را دارند پس عسل بی مزه و طعم و رنگ نشانه های خوبی نمی باشد.
اگر محصولی که در دست دارید و یا قصد تهیه آن را دارید اگر دارای این شرایط است بدانید که بهترین انتخاب را داشته اید.
برای خرید عسل نکاتی را خدمت شما مصرف کنندگان عزیز ارائه می دهیم :
1/ محصول را از زنبورداران دارای سابقه زنبورداری و شناسه زنبورداری تهیه کنید. می توانید جهت حصول این مهم با جهاد کشاورزی شهر مربوطه ارتباط برقرار کرده و از هویت واقعی تولید کننده مورد نظرجویا شوید.
2/ سعی کنید از واسطه ها یا دلالان این محصول را تهیه نکنید زیرا عسل را با قیمت خیلی پایین تر از چنگ زنبورداران خلاص کرده اند و با قیمت گزاف به فروش می رسانند.
3/ سعی کنید عسل رس کرده (کریستالیزه، یا رس کرده) از فروشنده بخواهید. زیرا این عسل ها نشان می دهد که حرارتی به عسل داده نشده و عسل کاملا زنده است. ویکی از نشانه ای عسل طبیعی و خالص بسته شدن یا به اصطلاحا شکرک زدن است ولی اگر خیلی برای شما حیاتی است که عسل طبیعی باشد می توانید علاوه بر رویت برگه آزمایش تولید کننده محترم محصول را به آزمایشگاه های مرجع در سراسر کشور داده و ازصحت و سلامت بودن آن اطمینان حاصل کنید.
4/ خرافاتی مانند :سوزاندن یا نخ کش شدن یا حباب دار بودن عسل دلیل بر طبیعی بودن آن نیست و فقط وقت گران بهایتان را هدر داده اید.
به عنوان یک تولید کننده با دیدگاه منطقی و به عنوان کسی که در داخل این صنعت حضور دارم برای شما این مبحث را بررسی می کنم. اینکه در حال حاضر محصول چه طبیعی و چه مصنوعی در بازار موجود است و متاسفانه بهترین عسل در ظروف ساده عرضه می شود و برعکس بدترین نوع عسل در بهترین بسته بندی عرضه می شود پس بسته بندی شیک دال بر طبیعی بودن نیست بلکه باطن و ظاهر نیز باید یکی باشد. پس دراین بین وجدان بیدار زنبورداریست که به فکر سلامت جامعه خودش است و هدف خود را رضایتمندی مشتری قرار داده و نه به قیمت گزاف و بلکه به قیمت منطقی و عادلانه محصولاتش را عرضه می کند. پس وجدان بیدار زنبورداران آگاه و متشخص ایجاب می کند که محصولی را به دست مصرف کنندگان گرامی برسانند که دردی را از وجود آنها پاک کند نه اینکه به دردهای آنها بیافزاید!
متاسفانه در صنعت پرورش زنبورعسل بیش از آنکه تولید کننده واقعی داشته باشیم واسطه یا به اصطلاحا دلال داریم که این فضا باعث رقابت ناعادلانه و کاملا مافیایی شده است و در این بین حق زنبورداران منصف ضایع شده زیرا با خرید محصول از تولید کننده به قیمت پایین در اصل او را از چرخه رقابتی بازاریابی و فروش حذف کرده اند و باعث رکود و عقب گرد صنعت پراهمیت زنبورداری شده است.
به امید روزی که تمام تولیدات پاک و خدادادی و نه تنها عسل، با کیفیتی عالی و قیمتی مناسب در اختیار هموطنان گرامی قرار گیرد.
به امید آن روز
وحید اکبرزاده کارشناس و مسول فنی زنبورعسل
1 نظر در “راهنمای خرید عسل طبیعی”