اگر سری به فروشگاه های عسل بزنید متوجه می شوید که عسل های مختلفی در کشور وجود دارد که معروف ترین آن ها عسل آویشن، چهل گیاه، مرکبات و کتیرا هستند. در این مطلب قصد داریم شما را با خواص و طعم انواع عسل موجود در ایران آشنا کنیم. تا انتها با کپه داغ همراه باشید.
عسل اقاقیا
گیاه شناسی:
گیاه اقاقیا بومی شرق آمریکا (پنسیلوانیا و جورجیا) بوده و اولینبار در سال ۱۶۰۳ وارد اروپا گردیده است. در گزارش دیگری زمان ورود آنرا به اروپا ۱۶۳۶ اعلام نمودند. این گونه نه فقط به عنوان یک درخت جنگلی، بلکه همچنین برای مصارف خوراکی بخاطر میوههایش بطور گسترده کاشته میشود.
رنگ عسل : به رنگ سفید بو: عطر ملایم
طعم : خیلی ملایم شکل ظاهری : گیاهی چتری
خواص درمانی عسل اقاقیا:
به خاطر ملایم بودنش عسلی است که بر بقیه انواع عسل ترجیح داده داده می شود و خصوصا برای کودکان بهتر از بقیه است. از آن برای شیرین کردن غذای نوزادان بعد از چهار ماهگی نیز استفاده می شود. این نوع عسل را بیش از بقیه می توان برای افرادی که به دیابت ضعیفی مبتلا هستند به مقدار کم مورد مصرف قرار داد زیرا از نظر فروکتوز غنی است. ولی به هر حال، این گونه افراد نباید در مصرف آن زیاده روی کنند. همچنین مقوی حافظه، نشاط آور، ضدصفرا، ملین، خواب آور، ضد کم خونی، ضد انواع عفونت های زنانه، مفید برای رشد کودکان است.
عسل آویشن (Tymus spp)
گیاه شناسی : این گیاه ارزشمند بیشتر در مناطق کوهستانی ایران رشد می کند تعداد 14 گونه از این گیاه در ایران شناسایی شده است و در جهان این تعداد 350 گونه است.
رنگ : کمی متمایل به قرمزی بو : معطر
طعم :ملایم و خوشایند شکل ظاهری : گیاه بوته ای با گل های سفید
خواص عسل آویشن:
در رابطه با فشارخون بالا و آرتریواسکلروز توصیه می شود. این عسل برای افرادی که مبتلا به ناراحتی های قلبی هستند و در صورت وجود اسپاسم، تپش قلب و آنژین صدری مورد استفاده قرار می گیرد. این عسل ضد اسپاسم است، برای افراد مضطرب و عصبی سودمند است و در صورت داشتن سرگیجه و همهمه گوش ها نیز استفاده می شود. و بی خوابی را بهبود می بخشد.
عسل گیاه کلزا Brassica napus
گیاه شناسی : این گیاه به در کشت کشاورزی بسیار کاربرد دارد و از آن برای تولید انواع روغن های گیاهی استفاده می شود و امروزه نیز کشت ان نیز با توجه به آب و هوای مختلف بیشتر در مناطق مساعد شمال کشور و غرب کشور کاشت می شود.
عسل کلزا : عسلی که کمتر از ان یاد می شود به خاطر ارزش غذایی پایین عسل این گیاه محصول تولیدی نیز چندان چنگی به دل نمی زند.
خواص عسل کلزا:
رنگ : پرتغالی روشن بو: بوی خاصی ندارد
طعم : ضعیف شکل ظاهری : به صورت(بوته ای )پابلند رشد می کند.
خواص درمانی عسل کلزا:
عسلی است بیشتر از آن در تهیه انواع دسرها استفاده می شود و می شود از ان به عنوان جایگزین قند استفاده کرد ولی کاربرد دارویی انچنانی ندارد و اصلا مطرح نیست. در صنایع غذایی از آن برای تولید عسل همراه با مخمر استفاده می شود.
عسل اکالیپتوس: Eucalyptus
گیاه شناسی: گیاه اکالیپتوس بومی کشور استرالیا است و در انجا به صورت جنگل های انبوه یافت می شود که عسل نسبتا معطری نیز تولید می شود. گونه های متعدد این درخت نیز به صورت وارداتی به کشور آمد و بیشتر در مناطق شمالی کشور که هوا مساعد است کاشته شد .
رنگ : زرد بو: معطر به خاطر گل های خوشبو
طعم : خوشایند و خوش خوراک
خواص درمانی عسل اکالیپتوس:
ضد عفونی کننده ریه، دستگاه ادراری و روده می باشد و در تمام ناراحتی های مجاری تنفسی توصیه می شود(به خصوص در رابطه با برونشیت) سرفه را تسکین داده و علیه التهاب مثانه و کولی باسیلوز به کار می رود. می توان آن را به کودکانی که به انگل مبتلا هستند نیز داد زیرا ضد انگل می باشد.
عسل اسطوخودوس lavandula
گیاه شناسی : اسطوخودوس جزو گیاهان مرتعی خراسان رضوی و شمالی به شمار می آید این گیاه هم خود دارویست و هم عسل تولیدی ان ارزش بالایی دارد. در حال گونه های از اسطوخودوس نیز وجود دارد که در مزرعه کپه داغ کشت می شود.
رنگ : زرد مایل به تیره طعم : خوش مزه
خواص عسل اسطوخودوس:
عسل اسطوخودوس را به صورت سنتی در مصارف خارجی با سایر عسل ترجیح می دهند. این عسل را در موارد سوختگی، نیش حشرات، وزخم های عفونی به کار می برند. این عسل ضد باکتری و ضد عفونی کننده بوده و از آن در تمام موارد بیماری های عفونی بالاخص نارحتی های ریوی می توان استفاده کرد. این عسل همچنین میگرن ها را آرام کرده و به افراد مبتلا به بی خوابی توصیه می شود. این عسل مدر و ضد انگل های گوارشی است .
گیاه شناسی :
دارای گونه های متعدد پرتغال، لیموترش، لیموشیرین، نارنگی، گرمانتین، پیج، گریپ فوروت و… می باشد.
رنگ : زرد طلایی بو: خوش عطر
طعم : خوشایند
خواص درمانی آن :
این عسل ضد اسپاسم و آرام بخش بوده و در رابطه با افراد عصبی، مضطرب و در رابطه با میگرن ها، بی خوابی و تپش قلب به کار می رود، مقوی حافظه، انرژی زا، مقوی معده و بادشکن،ضد سم، ضد تهوع، نرم کننده ی سینه، ضد سرماخوردگی، کاهش دهنده ی ورم های بدن، ضد عفونی کننده، اشتهاآور، ضد صفرا، مسکن درد، ضد سکسکه، ضد کرم روده، ضد سرطان معده، ضد باکتری و قارچ.
عسل آفتابگردان Sun flower
رنگ :زرد مایل به تیره مزه : خوشمزه و خوشایند
گیاه شناسی : این گیاه به صورت یکساله بوده و در بیشتر مناطق مستعد و کوهستانی ایران کشت می شود.
خواص درمانی عسل آفتابگردان
مقوی و انرژی زا و تقویت کننده حافظه، مدر و نرم کننده سینه، برای نارحتی های برونش ها، ناراحتی های حنجره، صاف کردن صدا، نارحتی های ریوی، برای تسکین سرفه و سرماخوردگی و برای خنثی کردن سم مفید است.
گیاه شناسی :
این گیاه در جهان بیش از 1500 گونه است که تعداد 800 گونه آن در ایران رشد می کنند و در مناطق مختلف پراکنده شده اند. گون ها به خاطر خاصیت ریشه زایی عمیق و پراکنده شدن بر روی زمین باعث حفظ خاک و جلوگیری از فرسایش آن می شود.
رنگ عسل: کمی مایل به قرمزی (البته منطقه به منطقه تغییر می کند )
خواص درمانی عسل گون:
مقوی مغز و اعصاب و انرژی زا و تقویت حافظه، برای کم خونی مفید است، خواب آور، تقویت کننده معده، ملین، سودمند برای زخم های چشم و دردهای چشم، ورم ملتحمه ی چشم، مفید برای خس خس کردن سینه و حلق و حنجره، مفید برای گرفتگی صدا،
تقویت روده، درد کلیه مثانه، مجاری ادراری.
خواص عسل سیاه دانه Nigella sativa
گیاه شناسی :
سیاه دانه گیاهی است در حال حاضر در کشور در استان های غربی مثل اصفهان کشت می شود.
رنگ عسل : سیاه رنگ
خواص درمانی عسل سیاه دانه :
مقوی مغز و اعصاب و تقویت کننده حافظه و خواب آور، برای ازدیاد شیر، مفید برای همه ی بیماری ها، بادشکن، قاعده آور، سردرد، رماتیسم، مفید برای ضعف بدن، رفع مسمومیت های خون، کبد، تهوع، شکم درد، یبوست، تقویت زنان زائو، برطرف کننده رطوبت های موجود در بدن، اعتدال بخشیدن به اخلاط بدن، اخلاط غلیظ را رقیق می کند، مفید برای انواع قولنج، ناراحتی های تنفسی، درخشان کردن رنگ چهره، مفید برای سنگ کلیه، مثانه و سیستم اورولوژی و دردهای رحمی.
عسل کنار Ziziphus
گیاه شناسی درخت کنار بومی کشور ایران و در جنوب کشور رشد می کند این درخت یکی از بهترین نوع عسل های ایران را تولید می کند.
رنگ عسل : تیره رنگ
خواص درمانی عسل کنار:
مقوی و انرژی زا بوده و فعال کننده حافظه و رشد کودکان، مسهل صفرا، حرارت بدن را فرو می نشاند، موثر وباز کننده گرفتگی هاست، کرم معده و روده را از بین می برد، مفید برای گرم مزاجان، برای زخم روده وطب نافع است، برای آبله و سرخچه و عطش و برای سستی اعضاء، تقویت ریشه مو، جلوگیری از ریزش مو، تقویت اعصاب و تحلیل ورم های گرم موثر و سودمند است.
عسل یونجه Madicago sativa
گیاه شناسی :
گیاه یونجه در بیشتر نقاط ایران و جهان کشت می شود این گیاه یکی از گیاهان مورد استفاده و جذاب زنبورعسل است و از آن عسل مرغوب ودارویی نیز تولید می شود.
رنگ عسل : زرد طلایی
خواص درمانی عسل یونجه :
این عسل بسیار خوش عطرو طعم می باشد. مقوی مغز و اعصاب بوده و حافظه را تقویت می کند، بیشترین مقدار ویتامین های A, K را دارد و برای افرادی که خون دماغ می شوند بسیار نافع است، ملین و خون ساز است، بند آورنده خون ریزی است. تحلیل برنده ورم های بدن و مفید برای اختلالات عادت ماهانه خانم ها، برای درمان بیماری های چشم بیشتر در کشور روسیه استفاده می شود. برای افرادی که دچار لرزش های اندام (پارکینسون) شده اند مفید است. نشاط اور بوده و به انسان آرامش می دهد.
عسل های مومی (عسل همراه موم ) Wax honey
موم حاوی عسل در گوارش انسان هضم نمی شود ولی به شکل جویدنی مصرف دارد شبیه به آدامس که باعث سفت شدن لثه ها وهمچنین سفیدی دندان ها می شود. مومی که خریداری می کنید سعی کنید موم سفید را انتخاب کنید که بهترین نوع موم می باشد.
منبع : کتاب جامع عسل درمانی ایران