لارو زنبورعسل پس از 6 روز تغذیه با گرده رشد فوق العاده ای پیدا کرده، وزن آن 1500 برابر وزن تولیه می شود. یک کلنی با ذخیره 30 تا 50 کیلوگرم گرده می تواندتغذیه یک سال تعداد 150000 زنبورعسل را تامین کند.
در اینجا این سوال مطرح است آیا این ماده حیات بخش زنبورها برای انسان نیز قابل استفاده است؟ در جواب این سوال دو جبهه موافق و مخالف در مقابل یکدیگر قرار می گیرند. برای تایید اهمیت گرده دلایل محکمی لازم است از طرفی ماده اولیه گرده گل برای کارخانجات شیمیایی هنوز جالب توجه نیست، زیرا اولا بسیار گران است و ثانیا هنوز به مقدار کافی یافت نمی شود. از سویی دیگراستفاده از آن در پزشکی به خاطر نوسان ترکیبات آن با اشکالاتی همراه است زیرا پزشکان به مواردی نیاز دارند که اثرات آنها به دقت از قبل قابل پیش بینی باشد تا بیمار به سرعت به فعالیت روزمره خود برگردد، بدون توجه به این مسئله که عوارض جانبی آن مواد چه مقدار است.
محصولات طبیعی مانند گرده براساس خصوصیات خود فقط در مکان هایی از بدن تاثیر می کنند که نقاط ضعف بدن است و اغلب روند تاثیرگذاری طولانی تری دارد. این محصولات به سختی در روند سریع زندگی فعلی ارزش واقعی خود را پیدا می کنند. برای اینکه بتوان ارزش واقعی این محصول را در بین مواد غذایی تعیین کرد باید گرده های مختلف با ترکیبات کیفی و کمی مشخص را شناسایی و معرفی نمود تا با مصرف آنها، تاثیر بهینه و سریع فراهم شود.گرده زنبور دارای رنگ های مختلفی بوده و برداشت آن از بهار تا پاییز ادامه می یابد، به این ترتیب مواد مغذی از گیاهان جمع آوری شده و به انسان منتقل می شود. گرده گیاهان داروئی نیز باید مورد توجه قرار گیرند چون از طریق گرده خواص داروئی گیاهان بدون تغییر به انسان منتقل می شود. جمله “غذای ما باید داروی ما و داروی ما باید غذای ما باشد “در این مورد کاملا مصداق دارد.
گرده یک ماده غذایی کامل است. این مسئله برای انسان بسیار مهم است زیرا بدن برای فعالیت های خود و ادامه زندگی احتیاج ( مفهوم تندرستی) به یک ماده غذایی کامل دارد.
یک ماده غذایی کامل باید انسان را سیر کرده و با نیازهای بدن هماهنگ باشد، تغییراتی در بدن بوجود آورد تا از بروز امراض جدید ناشی از سوء تغذیه که حتی حدود 60 درصد مردم اروپا به آن مبتلا هستند جلوگیری کند. اگر مواد غذایی مصرفی انسان فقط از چربی، هیدرات کربن، انواع پروتئین و مواد اشباع شده با ارزش غذایی زیاد تشکیل می شد در آن صورت ادامه حیات ممکن نبود، زیرا بدن برای جذب این مواد احتیاج به عناصر دیگری نیز دارد.
فعالیت های عمومی بدن (حیات، رشد، بازدهی، تولید مثل) فقط زمانی مطلوب می شود که ویتامین ها، مواد معدنی و سایر عناصر مثل آهن، و غیره همراه با سلول های گیاهی و مواد حیات بخش به مقدار کافی در دسترس قرار گیرند. اگر گرده با مواد غذایی شناخته شده مقایسه شود ارزش بالاتر آن نسبت به موادغذایی دیگر مشخص می شود وقتی از کلماتی مانند تغذیه هدفدار،
غذای بیماران، نظم بخشی به زندگی و غیره صحبت می شود رژیم غذایی مورد نظر است. رژیم غذایی صحیح یعنی مصرف تمام موادی که برای فعالیت های فیزیکی بدن مورد نیاز است.
گرده محصولی طبیعی باارزش غذایی زیاد بوده، نگهداری آن بدون مواد شیمیایی نگهدارنده و تغییرات فیزیکی (آسیب کردن، حرارت دادن، پاستوریزه کردن یا تغلیظ) امکان پذیر است. تجربه سال های اخیر نشان داد که گرده می تواند به رفع عوارض ناشی از سوء تغذیه کمک کند، کمبودهای بدن را جبران کرده و بدن را سالم نگه دارد.
در کشورهای شرق اروپا و کشورهای در حال توسعه به داروهای طبیعی به خصوص اثرات دارویی فرآورده های زنبورعسل خیلی بیشتر از کشورهای غربی اهمیت داده می شود. این کشورها اغلب دارای سیاست های داروئی مناسبی بوده که از طرف دولت حمایت می شود.
داروهای مناسب و مواد موثر آنها معمولا گران هستند و برای ساخت آنها اغلب هزینه زیادی لازم است. در بعضی از کشورها مطالب زیادی در مورد ارزش داروئی فرآورده های زنبور منتشر شده وم صرف این محصولات از طرف پزشکان نیز توصیه و تجویز می شود. نتایج بدست آمده با موفقیت و رضایتمندی بیماران همراه بوده است.
گاهی اثر مثبت این محصولات پوشیده می ماند تا این محصولات طبیعی که ارزنتر از داروهای شیمیایی ( حاصل کارخانجات داروسازی ) هستند به طور گسترده به مصرف نرسند.
منبع : کتاب خواص درمانی گرده زنبورعسل