عسل ضدعفونی کننده خوبی برای مجاری ادرار است و در صورت مصرف پیوسته آن به صورت محلول در آب می شود. مصرف عسل به صورت محلول در جوشاننده میوه نسترن ( 30 گرم میوه نسترن در یک لیتر آب ) و آب ترب سیاه ( 3 استکان در روز ) و نیز آب لیمو و روغن زیتون به میزان 3 قاشق سوپ خوری در روز توصیه شده است. در هر صورت مصرف عسل برای درمان بیماریهای کلیوی باید تحت نظر پزشک انجام شود. در مورد بیماران مبتلا به دیابت شیرین، مصرف عسل به اندازه مصرف قند معمولی مضر است، اما بهتر است مقدار مجاز مصرف قند از طریق عسل طبیعی تامین شود نه قند معمولی یا شکر.
تاثیرعسل در درمان بیماریهای ریوی
عسل حاوی شماری از آنتی بیوتیکها است که با آنها خاصیت ضدعفونی کنندگی پیدا می کند. به علت دارا بودن مواد مزبور، مصرف عسل به صورت مکمل داروهای تجویز شده توسط پزشک، برای بیماری های ریوی بسیار نافع است. همچنین مخلوط یک استکان آب پیاز، یک استکان سرکه و دو استکان عسل به مقدار یک قاشق غذاخوری در هر دو ساعت، برای رفع سرفه و گرفتگی صدا و بیماریهای ریوی موثر است.
به هر حال و تحت هر شرایط، بیماران باید همواره تحت نظر پزشک یا مشورت با پزشک معالج خود باشند، از مواد کمک درمان از جمله عسل استفاده کنند. البته باید توجه داشته باشید که مصرف عسل برای یک بیمار ریوی به هیچ وجه ضرر ندارد، اما بیمار باید توجه داشته باشد که هرگز نباید با اعتماد کامل به اثر درمانی عسل با گیاهان دارویی و تجویزهای سنتی، در مراجعه به پزشک و رعایت دستورات وی تنبلی کند.
خواص عسل یا ضمادهای عسل در التیام زخم ها
عسل محیطی است با غلظت بالا، اسیدی، حاوی چندین نوع آنتی بیوتیک، آنزیم های تجزیه کننده مواد پروتئینی و طیف وسیعی از مواد غذایی ضروری مثل: اسیدهای آمینه، ویتامین ها، مواد معدنی وغیره.همزمان باید توانایی بدن برای ترمیم بافت های پاره شده و یا بریده شده بالا رود تا بهبودی زخم ها سریع تر انجام شود. مالیدن عسل خالص یا ضمادهایی مرکب از دو قسمت عسل و یک قسمت روغن ماهی در التیام انواع زخم ها، سوختگی ها و تبخال موثر است. سپس عسل با یکی از ضمادهای عسل را بصورت لایه ای نازک روی زخم و یا سوختگی مالیده و آن را با نوار گاز سترون (استریل ) پانسمان کرده و عمل مذکور را روزی یک بار تا بهبود کامل زخم یا سوختگی ادامه دهید.
تاثیر عسل در درمان سرماخوردگی
استفاده از فرمول های زیر که بر پایه عسل تهیه می شوند، برای برطرف شدن عوارض سرماخوردگی ناقع است.
- مخلوط یک قاشق غذاخوری عسل + یک لیوان آب ولرم + یک قاشق آب لیمو ترش (قبل از هر وعده غذا)؛
- مخلوط یک قاشق عسل + یک لیوان شیر ولرم (قبل از هر وعده غذا)؛
- یک استکان عسل + یک قاشق چای خوری سیاه دانه (یک قاشق چای خوری بعد از صبحانه، نهار، شام)، برای قطع تب و درمان عوارض سرماخوردگی.
- یک قاشق عسل + یک استکان دم کرده 5 گرم تخم رازیانه (نیم ساعت قبل از نهار و شام به مدت دو روز ) برای کاهش تب.
- برای کمک به درمان سینوزیت، یک قاشق عسل موم دار را مثل آدامس بع مدت 15 دقیقه بجوید و موم باقی مانده را دور بریزید (این عمل را 5 بار در روز امتحان کنید ) بخصوص 5 روز قبل تا مدتی پس از زایمان، اثر سودمندی دارد.
کاهش دردهای مفصلی، استخوانی، آرتروز و … با عسل
در عسل اسیدهای مختلفی وجود دارد که یکی از آنها اسید فرمیک است. این اسید در گیاه گزنه نیز وجود دارد که مصرف درمانی گزنه نیز وجود دارد که مصرف درمانی گزنه ه صورت دم کرده و مالیدن روی مفاصل و استخوان های دردناک در طب جدید نیز توصیه شده می شود.
برای درمان آرتروز، مقداری عسل را روی پارچه تمیز بمالید و آنرا روی مفصل مبتلا به آرتروز ببندید و هر 24 ساعت یکبار این عمل را انجام دهید. مالیدن مخلوط مساوی از عسل و گلیسرین به محل کوفتگی، بهبود آن را تسریع می کند.
در منابع طب سنتی، موارد زیر برای کاهش دردهای مفصلی، نقرس و درد دمل ها توصیه شده است.
1/ خوردن جوشانده شلغم رنده کرده با عسل ( 3 استکان در روز)؛
2/ خوردن جوشانده برگ زیتون با عسل (یک لیوان قبل از صبحانه)؛
3 / خوردن مخلوط مساوی از عسل، سرکه و آب انگور (یک استکان قبل از صبحانه و یک استکان قبل از نهار)؛
4/ ضماد عصاره پیاز نرگس با عسل روی مواضع دردناک بدن؛
5/ ضماد مخلوط کوبیده مغز گردو، زیره و عسل روی مفاصل دردناک، محل کوفتگی پا یا دست و محل گرفتگی عضلات؛
تاثیر عسل روی تسکین دردهای عضلانی
کمردرد یا مربوط به ایجاد اختلال در وضعیت سلامتی استخوان ها یا مهره های ستون فقرات در ناحیه کمری است، یا مربوط به قولنج است (Spasm) عضلات ناحیه پشت می شود. در هر صورت، اول باید توسط پزشک و به کمک پرتونگاری (رادیوگرافی) مشخص شود که علت کمردرد چیست. در اینگونه موارد تنها اقدام اساسی، رعایت دقیق دستورات پزشک معالج است. در اصطلاح عامیانه، به این نوع کمردردها (بادگرفتگی) می گویند. ممکن است که ابتدا در یک ناحیه باشد و بعد تمام عضلات را فراگیرد، یا ممکن است یک عضله منقبض شده یا گرفته شده منبسط شود و عضله ای دیگر منقبض شود. در هر صورت باید دانست که هیچ بادی در کار نیست و محیط بسته بدن، به جز دستگاه تنفس و تا حدودی دستگاه گوارش جایی برای ورود و خروج باد یا هوا نیست.
برخی افراد دارای عضلات حساس شده به گرفتگی (قولنج) در ناحیه پشت یا دیگر نواحی بدن هستند. این گونه افراد متعاقب کارهای عضلانی سنگین و گاهی غیر سنگین یا عرق کردن و چاییدن، ممکن است دچار قولنج شود و در بیشتر موارد، این نوع قولنج ها با درد خفیفی شروع می شود و شخص متوجه می شود که اگر به فعالیت عضلانی ادامه دهد، حتما دچار قولنجی دردناک خواهد شد و لذا می تواند با استراحت کردن و در صورت نیاز با مصرف داروهای ضدقولنج یا غذاهای خاص، از بروز قولنجی با درد شدید جلوگیری کند.
چنانچه عادت به کارهای عضلانی سنگین شدیدا پرهیز کنید. یک کارگر یا کشاورز که شغلش ایجاب می کند کارهای سنگین کند، چون عضلات بدنش کارهای سنگین و طولانی مدت عادت دارد. بطورمثال، ملاحظه کرده اید که فوتبالیست ها قبل از شروع بازی یا مسابقه، چند دور آهسته دور میدان می دود تا عضلاتش آماده یک فعالیت سنگین شود. در مورد کار نیز همین دستور باید رعایت شود. همچنین باید توجه داشته باشد که اگر کاری خارج از ظرفیت بدنی یک کارگر را به وی تحمیل کنید، علاوه بر به مخاطره انداختن سلامتی کارگر و ضرورت پرداخت خسارت، مسئولیت اخلاقی و شرعی از دست رفتن سلامتی یا حساس شدن عضلات یا مفاصل بدن آن کارگر با شما است.
بنابراین سنگینی کار یا وزنه ای که بر میدارید و جا به جا می کنید، همراه با طول مدت کار تعیین کننده مدت زمان وقوع آسیب عضلانی و شدن آن است. البته باید سعی کنید که پس از بهبودی، با انجام نرمش و ورزش روزانه، عضلات خود را قدرتمند کنید تا در آینده دوباره دچار گرفتگی عضلانی نشوید:
- مقداری گرد زنیان را با عسل طبیعی مخلوط کنید و آن را به صورت خمیر درآورید. سپس این خمیر را با دست روی عضله دردناک فرد بیمار بمالید. قدری از مواد این خمیر، مثل روغن ویکس جذب پوست می شود و باعث گرم شدن نواحی مالش داده با آن و تسکین درد می شود.
- مقادیر مساوی از عسل و گلیسرین را مخلوط کنید و این مخلوط را روی عضله دردناک فرد مبتلا به قولنج عضلانی بمالید. اما باید توجه داشته باشید که این روش ها و هر روش جدید یا سنتی دیگر، فقط برای هر نوبت قولنج موثر است و باعث نمی شود که عضلات شما دیگر به قولنج مبتلا نشوند.
- برای درمان یا کاهش دردهای ناشی از قولنج (گرفتگی عضلانی) و کوفتگی، می توانید 200 گرم پیاز رنده شده را با 100 گرم عسل مخلوط کنید و پس از دو روز آن را صاف کنید و مایع صاف شده را به مقدار 2 استکان قبل ازهر صبحانه بنوشید.
منبع : کتاب خواص درمانی فرآورده های زنبورعسل