سوال خیلی از مصرف کنندگان هنگام خرید عسل از تولید کنندگان این است عسل را چگونه نگهداری کنیم تا خواص خود را بهتر حفظ کند و عده ای نیز در این میان به روش های سنتی خود برای نگه داری عسل اکتفا می کنند. در حال حاضر روشهای خیلی سخت و خاصی برای نگه داری عسل طبیعی وجود ندارد به غیر از اینکه زمانی که عسل را تهیه کرد و به منزل برد باید عسل را جای تاریک و به دور از نور آفتاب نگه داری کند زیرا نور آفتاب باعث از بین رفتن بیشتر خواص عسل می شود چون عسل یک ماده زنده است و در این بین در مقابل عوامل محیطی واکنش نشان داده و باعث تبدیل شدن آن از یک داروی شفابخش به یک ماده بیماریزا می شود. پس عسل را در جای تاریک با دمای مناسب مثل کابینت آشپزخانه قرار داده شود و از قرار دادن عسل در یخچال نیز جدا خودداری کنید زیرا با این کار فرآیند شکرک زدن یا کریستالیزه شدن (Grandulated honey ) عسل را تسریع خواهید کرد و عسل به شکل جامد در خواهد شد.
در فرآیند شکرک زدن عسل دما نیز خیلی مهم است به طوری که هر چه دما پایین تر باشد تشکیل بلورهای قند سریع تر ایجاد می شود، و در این میان بعضی از مصرف کنند گان به علت نداشتن اطلاعات کافی به تولید کننده اعتراض می کنند که عسل از شما طبیعی نیست! پس سعی کنید عسل را در جایی به دور از نور آفتاب و یخچال نگه داری کنید زیرا عسل به این شکل خواص خود را بهتر حفظ می کند و دیرتر رس می کند.
اگر در طول زمان کوتاهی عسل شما شروع به بستن کردن نگران نباشید بلکه از این فرآیند طبیعی مسرور نیز باشید چرا که تولید کننده عسل خام را به شما داده که یک ماده خام و زنده است و این عمل دال بر حرارت ندیدن عسل است. زیرا اگر تولید کننده عسل را حرارت بدهد و اگر بخواهد دمای بالاتری بدهد تا عسل رس نکند تمامی خواص عسل از بین می رود و مقدار ) HMF) یا هیدروکسی متیل فورفورال در آن افزایش پیدا کرده که عسل را از یک ماده حیات بخش و اکسیر جوانی به یک ماده سمی و غیر استاندارد تبدیل شده که علاوه بر اینکه هیچ خاصیتی ندارد بلکه پیش زمینه ابتلاع به بیماری سرطان نیز می شود.
نحوه باز کردن عسل جامد (کریستالیزه،رس کرده،شکرک زده) :
اگر جزو آن دسته افرادی هستید که از مصرف عسل شکرک زده لذت نمی برید باید بگوییم هیچ نگران نباشید که چاره کار را به شما آموزش می دهیم. اینکه عسل جامد شده را همراه ظرف خودش (ترجیحا شیشه باشد هم سریع تر دما را منتقل می کند و باعث باز شدن سریع آن می شود و هم اینکه خواص عسل حفظ می شود ولی در ظروف پلاستیکی برعکس نه تنها عسل خواصش حفظ نمی شود بلکه با حرارت دادن آن مقداری مواد شیمیایی نیز به درون عسل خواهید افزود). در داخل ظرف ترجیحا قابلمه به همراه آب روی شعله قرار دهید و اجازه دهید با حرارت خیلی کم عسل مجددا به شکل اولش که مورد قبول است بازگردد و در این بین از یک دماسنج و یا اینکه انگشت در جهت مشخص بودن میزان حرارت آب اقدام کنید.
نباید دمای آب بیش از دمای بدن انسان باشد یعنی زیر 35 درجه باشد تا خواص عسل به خوبی حفظ شود. در زمان کوتاهی معمولا یک ساعت کمتر عسل کامل به شکل مایع خواهد شد.
در کشورما ایران دید گاه های متفاوتی در جهت شناخت عسل طبیعی وجود دارد عده ای شعله دادن، نرفتن مورچه به سمت عسل، شکرک نزدن عسل را راه شناخت آن می دانند و عده ای حباب دار بودن و یا نخ کش شدن عسل را دلیل بر طبیعی بودن آن می دانند.
باید خدمت شما مصرف کننده گرامی عرض کنیم که راه شناخت عسل طبیعی این است عسل را از زنبورداران دارای شناسنامه زنبوردای و اطلاعات هویتی شفاف تهیه کنید و یا برای آزمایش عسل به آزمایشگاه های مرجع سراسر کشور که کاملا در تشخیص عسل طبیعی که معتبر هستند رجوع کنید.
در حال حاضر در اغلب کشورهای اروپایی خرید عسل کریستالیزه (رس کرده) مورد قبول بوده و مصرف کنند گان عسل جامد را ترجیح می دهند و این باور باعث حفظ خواص عسل می شود و هم تولید کننده و هم مصرف کننده در این بین برای باز کردن عسل به شکل اولش زمان بیهوده ای را صرف نمی کنند. بلکه سعی می کنند خود را با واکنش طبیعی که یک ماده شگفت انگیز به نام عسل داده وقف دهند و عسل را به همان شکل طبیعی اش مصرف می کنند.
به امید آنکه عسل های طبیعی در بازا ر در دسترس عموم باشند واطلاعات علمی مصرف کنند گان نیز در مورد عسل خواص بی نظیر فرآورده های زنبورعسل و فواید آن بر طول عمر خود مطلع شوند و هر کس یک داروخانه طبیعی در دسترس داشته باشد.
منبع : وحید اکبرزاده / کارشناس پرورش زنبورعسل